Naar school in Battel
Het schoolverleden van de Mechelse dorpen en wijken in beeld.
Het onderwijs in Battel ontstond in 1864 kort na de komst van vier zusters Annonciaden van het klooster van Ranst. De eerste school in de Wolverbosstraat telde drie meisjesklassen. Er was nog geen leerplicht en de meeste leerlingen kwamen af en aan, wanneer het werk op het land geen voorrang kreeg. In het begin van de 20ste eeuw begint de school mondjesmaat uit te breiden en komen er klaslokalen bij. Aan de vooravond van WO II zijn er meer dan 200 leerlingen, die keurig in uniform de lessen volgen. Er komen ook vrouwelijke (ongehuwde) leerkrachten bij, als versterking van de zusters.
De eerste Battelse School, gerund door de zusters Annonciaden
Een zicht op de pastorij en het klooster in de Wolverbosstraat, de basis van de eerste Battelse meisjesschool, die het licht zag in 1864 toen vier zusters Annonciaden uit het klooster van Ranst hier begonnen met lessen voor meisjes.
Warmpjes naast de kachel
Het eerste studiejaar van de school in de Wolverbosstraat in 1952-53. De leerlingen zitten op houten banken met zo’n typisch openklappend schrijfblad en de onvermijdelijke ingebouwde inktpot. De klas wordt verwarmd met een kolenkachel die elke morgen voor aanvang van de lessen moet worden aangestoken.
Poserende zusters
De Annonciaden van Huldenberg zonden hun zusters uit naar het klooster in Battel, waar ze de plak zwaaiden in de meisjesschool. Ze poseren netjes voor een schoolfoto in de jaren vijftig.
Kijken naar het vogeltje van tussen twee bulten.
Een typisch ‘jaren vijftig’-attribuut voor de schoolfotograaf was een … kameel! Hier zie je er eentje poseren met een leerling op zijn rug in de Bergestraat in 1958. De kameel, vermoedelijke naam: Abraham kwam op bezoek in heel wat scholen. Ook in de meisjesschool.
Mens sana in corpore sano
Jongensschool Bergestraat 1957: het 5de en 6de studiejaar oefent voor het feest van de 10 000. Een turnzaal was er nog niet. Alles moest op de speelplaats gebeuren. Alle katholieke scholen uit Mechelen stapten toen in stoet naar het voetbalveld van de Malinois waar een groot turnfeest ‘Het feest der 10 000’ plaats vond. Het katholiek onderwijs in Mechelen telde op dat moment 10 000 leerlingen en dat moest gevierd worden.
Met de bus naar zee. Op schoolreis in de jaren vijftig
Schoolreizen zijn niet nieuw. Ook in de jaren vijftig waren er educatieve uitstappen. Uiteraard ook met een ‘pitstop’ onderweg én om even te poseren voor de foto. De jongensschool van de Bergestraat in 1957 aan de Kluisberg, op weg naar de kust.
Niet alleen naaien, ook koken
Huishoudelijke taken maken vaak deel uit van het lessenpakket van de meisjes. Hier zie je het 7de of 8ste jaar van de meisjesschool aan de kookpotten in de jaren vijftig. Let ook op het prachtige fornuis.
Het Battelse scholenaanbod breidt uit
Gemeenteschool aan Hoge Blokstraat, gebouwd in 1950 voor de bewoners van de nieuwe woonwijk. De bouwstijl is duidelijk anders dan die van de school in de Wolverbosstraat. De strakke jaren vijftig architectuur heeft de bovenhand.
De kaart van de wereld wijzigt
Meisjesschool Wolverbosstraat: Deze schoolfoto dateren kan aan de hand van schoolkaart op de achtergrond. Begrippen als ‘het Heilig Land’ i.p.v. Palestina of ‘Groote Zee’ i.p.v. Middellandse zee lichten een tipje van de dateringssluier.
De eerste graad van de jongensschool in 1967 met meester Van den Bergh
Genoten van deze selectie? Zin in meer?
De info bij deze fotoreeks is maar een smaakmaker. Lees meer over de scholengeschiedenis van Battel.
Dit is niet de eerste presentatie over het Battelse schoolverleden. In 2014 vierde basisschool De Ark uitgebreid het 150-jarige bestaan van de school, onder meer met een eigen website, een publicatie en een tentoonstelling. Neem hier zeker een kijkje.
Bekijk ook onze andere digitale expo's 'naar school in Mechelen'.
Ook onze collega’s van Visit Mechelen en het Stadsarchief besteden aandacht aan Battel.
Herkende je jezelf of een oud familielid? Ben je de trotse bezitter van Battels archiefmateriaal of foto’s? Battel in Beeld is altijd op zoek naar meer informatie over het lokale verleden. Geef een seintje via battelinbeeld@gmail.com.
Lees onze privacy overeenkomst.