Naar school in Hombeek

Het schoolverleden van de Mechelse dorpen en wijken in beeld.

Ook het landelijke Hombeek had twee eigen scholen. De oudste was de gemeenteschool uit 1824 in de Diepestraat, later gemeentehuis. Ze werd verlaten voor een uitgebreid nieuw schoolgebouw in de Bankstraat en heet sinds 1996 De Esdoorn. De tweede school was parochiaal en het onderwijs werd toevertrouwd aan de zusters Annonciaden van Huldenberg. Ze verbouwden een woonhuis tot klooster. Vanaf 1907 begon de parochie aan de uitbouw van een nieuw schoolcomplex op de aanpalende gronden. Dat complex groeide uit tot de bekende Sint Maartenschool.

Naar school in Hombeek: het majestueuze kloostergebouw!

Een oude pachterswoning werd aangekocht en ingericht als klooster. De parochieschool - de huidige Sint-Maartenschool – werd gebouwd op de gronden ernaast. Later kwam er op dit gebouw nog een verdieping bij. Het kloostercomplex groeide met een eetzaal onder en een kapel en kamers boven. De naastliggende garage werd een kinderopvangtehuis.

De Esdoornschool op plan...

... en vandaag.

De gemeenteschool in de Bankstraat was lang een exclusieve “jongensschool” tot in 1996 gemengd onderwijs ingang vond in beide scholen. Links en rechts waren twee woningen: één voor de hoofdonderwijzer en één voor de tweede onderwijzer. Op het plan krijg je een goed zicht van het formaat van de oorspronkelijke speelplaats. Daar werden nieuwe klaslokalen gebouwd en de Esdoornschool is door de jaren groter en groter geworden. De huizen van de onderwijzers gingen mee op in het schoolgebouw. Een ervan werd opvang voor kleuters.

Animo op de speelplaats

Ook in 1933 was er entertainment voor de leerlingen. Deze acrobaat op de speelplaats van de Jongensschool in de Bankstraat heeft heel wat bekijks.

Poseren voor de schoolfotograaf, met verschillende attributen

Ook in Hombeek passeerde de schoolfotograaf en keken kinderen ernstig en met vers gekamde kopjes in de lens. In 1939 is het attribuut van dienst een pluchen konijn. De rekwisieten zijn onderhevig aan de mode van die tijd. De kapsels ook. Maar de aard van het portret is de afgelopen vijftig à zestig jaar niet wezenlijk veranderd.

Onvergetelijk: de zonne-eclips van 1945

In 1945 kon je in onze streken een volledige zonsverduistering waarnemen. De jongensschool van Hombeek liet haar leerlingen deze unieke ervaring beleven met gepaste veiligheidsmaatregelen. Geen speciale eclipsbrilletjes in deze tijd. Wel een beroet glaasje om door te kijken, terwijl je je andere oog dicht hield! #respect

Eind jaren ’40: de schoolreis

De obligate klasfoto van op schoolreis was er ook in het verleden. Als je tot in Frankrijk reist met je klas, zit er steevast een ‘hipster’ met zonnebril tussen.

De jongensklas keurig in het gelid in 1940

Het klasje van het eerste leerjaar in 1940 (kinderen geboren in 1934). Iedereen zit keurig rechtop in zijn bank. Let zeker op alle educatieve wandplaten in de achtergrond.

De meisjesklas in 1954

Tot in de jaren vijftig warmde een grote stoof nog steeds het klaslokaal.

Het einde van een schooltijdperk in Hombeek, aan de startlijn voor de grote school in de grote stad

Een tijdsdocument uit 1957. Deze fietsers hebben het laatste schooljaar in het dorpsschooltje van Hombeek beëindigd. Ze staan klaar om met de fiets naar de grote school in Mechelen te trekken.

Schoolfeest op de speelplaats

Schoolfeesten zijn van alle tijden en een optreden van blije verklede en minder blije verlegen kleuters staan nog steeds op het programma. Dat was ook het geval op deze foto van meer dan zestig jaar geleden.

Het begin van de seventies

Op deze foto van de meisjesklas in 1970 zie je al enkele zaken veranderen. De schoolbanken staan in een U-vorm in plaats van keurig in het gelid. De kachel die voordien in het centrum van de klas stond heeft plaats gemaakt voor de obligate wastonnetjes, beplakt met kleurrijk papier.

De jaren tachtig: kleurrijke klasfoto’s van gemengde klassen

Deze klas van 1985 bij de bekende meester Van Doren geeft al een heel ander beeld weer. De setting van de klasfoto is informeel, op een speeltoestel in de tuin van de school in plaats van op een grote stenen speelplaats.

1905

De jongste leerlingen naast de zuster/leerkracht

Genoten van deze selectie? Zin in meer?

Via deze pagina blijf je op de hoogte van alle acties en verhalen van Hombeek: www.hoembeka.be

Bekijk ook onze andere digitale expo's 'naar school in Mechelen'.

Ook onze collega’s van Visit Mechelen en het Stadsarchief besteden aandacht aan Muizen.

Herkende je jezelf of een oud familielid? Ben je de trotse bezitter van een Hombeeks scholenarchief? Hoembeka is altijd op zoek naar meer informatie over het lokale verleden. Geef een seintje aan een van de bestuursleden of aan voorzitter René Schelkens via 015 41 55 15 of rene.schelkens@telenet.be.

Lees onze privacy overeenkomst.