Naar school in Leest

Het schoolverleden van de Mechelse dorpen en wijken in beeld.

Leest had al vroeg een eigen school. De eerste lessen werden gegeven in het huis van de koster. Die zorgde voor het onderhoud van de kerk en woonde in een lemen huisje op het dorsplein. Maar in 1829 werd een echte ‘stenen’ school gebouwd naast de woning van de hoofdonderwijzer. Tot het einde van de 19de eeuw gingen jongens en meisjes er samen naar school. Gebouwen volgden mekaar op en de school groeide, tot er in de jaren 70 een volledig nieuwe Leestse school kwam: De Spiegel, die vandaag meer dan 180 leerlingen telt. Ook de Sint-Niklaasschool in Dorpsstraat bestaat al sinds de 19de eeuw. De eerste nonnetjes die er kwamen les geven verbleven in het klooster in Hombeek. In 1938 trokken ze in in het nieuwe klooster, aangebouwd aan de school in de Dorpstraat. Vanaf 1958 maakte de school de overstap naar het vrij gesubsidieerd onderwijs.

1884

De oudst bekende klasfoto

Tot ca. 1890 à 1894, het exacte jaar is onbekend, was er maar één school in Leest. De school was toegankelijk voor jongens en meisjes. Deze school in de Scheerstraat (nu Ten Moortele) werd daarna een jongensschool, en er werd een meisjesschool opgericht in de Kouter. Als je goed kijkt, zie je inderdaad meisjes en jongens samen met Meester Dumont op de foto.

De speelplaats in 1905

Deze foto uit 1905 geeft de speelplaats en de eerste jongensschool weer. Rechts zie je nog een stuk van de zijgevel van de woning van de hoofdonderwijzer, die woonde naast de school. Vanaf 1976-77 werd dit gebouw een postkantoor en de bovenverdieping werd het schildersatelier van kunstenares Friede Willems.
In 1937 werden deze klassen afgebroken en werd de school heropgebouwd.

Alle meesters op een rijtje

Van links naar rechts: meester Flor Meyers die hoofdonderwijzer Jan Baptist De Leers – naast hem - opvolgde. Daarnaast Meester Victor Selleslagh en uiterst rechts Meester Constant Huysmans. Meester Stan Huysmans volgde meester Meyers op als schoolhoofd van 1964 tot 1971.

En alle juffrouwen op twee rijtjes

Alle leerkrachten van de meisjesschool in de jaren zestig bij mekaar.

Poseren voor de schoolfotograaf, niets nieuws onder de zon

In 1941 lijken de attributen iets anders, maar het poseren voor de schoolfotograaf is niet zo heel erg verschillend van vandaag. Op de foto, pen in de aanslag, gemeenteraadslid van Leest en later ook van Mechelen Jeff Vloeberghen. Let op de geometrische vormen achter hem,... handige hulpmiddeltjes bij de lessen.

1917

Oorlogsvluchtelingen uit de Westhoek vinden onderdak in Leest

Op deze foto uit 1917 staan de leerlingen van de meisjesschool van Leest, toen gelegen in de Kouter. Het gebouw werd ter plaatse ook wel “het patronaat” genoemd, wat verwijst naar de oude naam voor katholieke vormingsinstellingen. In 1917 woedt de Eerste Wereldoorlog nog volop en op deze foto staan ook oorlogsvluchtelingen uit de Westhoek die opgevangen werden in onze regio.

Van oud naar nieuw

In 1975 startte de afbraak van de oude jongensschool en de bouw van nieuwe klaslokalen. Links staat de nieuwe school in aanbouw, rechts zie je nog een deel van het oude schoolgebouw. Dat zou plaats maken voor de nieuwe sportaccomodatie.

Een gloednieuw schoolgebouw

In 1976 werd de nieuwe jongensschool van Leest ingehuldigd, het huidige “De Spiegel”. Alle prominenten waren aanwezig. De gouverneur van de provincie Antwerpen knipte het lintje door en Krista, de dochter van de toenmalige Leestse schepen van onderwijs, Edmond Polspoel was het ceremoniemeisje van dienst.

Begin jaren ’40: de jongens van Meester Meyers

De traditionele klasfoto op de speelplaats, maar eind jaren veertig lijken de kapsels al een beetje meer rock-and-roll?

De meisjes in de jaren vijftig: een voorzichtig vleugje fifties schwung, ook bij de dames?

Klasfoto van de meisjesschool uit 1950. Opvallend grote haarstrikken waren duidelijk hét accessoire van de dag. De voorbode van een nieuwe mode?.

Sportieve school in de jaren ‘70

Het vijfde en het zesde leerjaar van meester Stan Gobien namen deel aan een inter-scholen-voetbaltoernooi, ingericht door het naburige Sint-Theresiacollege van Kapelle-op-den-Bos. Meester Stan selecteerde streng de talenten. Teamspirit was belangrijk. Maar competitiegeest toch ook een beetje 😉.

Kleurrijke seventies

Klasfoto van de meisjesscholen uit de jaren ‘70, een gouden tijd voor rolkragen en grafische prints.Deze scholieren van de Leestse meisjesschool werden geboren in 1964. Dit is een foto van het toenmalige zesde leerjaar. Rechts bovenaan staat Paula Bradt, hun onderwijzeres, zij was ook hoofdonderwijzer van deze school.

1952

Lessen voor het leven bij zuster Virginie

De leerlingen van de klas van zuster Virginie poseren trots met enkele huishoudattributen. Voor sommigen de laatste jaren van hun schoolcarrière in Leest. Vaak trokken de meisjes nadien voor hoger onderwijs naar de Ursulinen in Mechelen of op internaat naar Onze-Lieve-Vrouw-Waver.

Dansen op de speelplaats! De meisjesschool begin jaren zestig

Genoten van deze selectie? Zin in meer?

Via deze pagina blijf je op de hoogte van alle acties en verhalen van Leest Geweest: www.facebook.com/Leestgeweest

Bekijk ook onze andere digitale expo's 'naar school in Mechelen'.

Ook onze collega’s van Visit Mechelen en het Stadsarchief besteden aandacht aan Muizen.

Herkende je jezelf of een oud familielid? Ben je de trotse bezitter van een Leests scholenarchief? Leest Geweest is altijd op zoek naar meer informatie over het lokale verleden. Geef een seintje aan leestgeweest@gmail.com of via de Facebookpagina.

Lees onze privacy overeenkomst.