Naar school in Muizen

Het schoolverleden van de Mechelse dorpen en wijken in beeld.

Muizen telt vandaag twee scholen: de Sint Lambertsschool, genoemd naar de patroonheilige van Muizen en basisschool De Bel. Beide scholen startten op het eind van de 19de eeuw.
De eerste school in Muizen kwam voort uit de kostersschool. Deze school werd waarschijnlijk aangenomen als gemeenteschool, want de koster bleef er les geven. Boven in de kosterswoning was het gemeentehuis, beneden werd er les gegeven aan jongens en meisjes. Het dorpsplein was de speelplaats. In 1869 werd een nieuw gemeentehuis gebouwd samen met enkele klaslokalen. Er werd les gegeven door gediplomeerde leerkrachten.
In 1879 begon de toenmalige pastoor met een eigen vrij, gemengd schooltje. In 1884 haalde hij enkele zusters uit Veltem naar Muizen om les te geven aan wat nu de St.-Lambertusschool is.

Schoolmeester in de ban

Meester August Lenaerts poseert in 1900 trots met zijn omvangrijke klas jongens in de gemeenteschool. Zijn vrouw Paulina Van Camp gaf ook les in dezelfde school. Ze werden beiden in de kerkban geslagen tijdens de eerste schoolstrijd omdat ze les gaven in het gemeenteonderwijs. Er is een straat naar Meester Lenaerts vernoemd.

Gescheiden in de klas, samen op de foto

Juffrouw Césarine Nuyts met haar klas meisjes in de gemeenteschool, datum 1906. De jongetjes die op de foto staan zijn broertjes van de leerlingen. Ze mochten mee op de foto.

Van zuster Angèle naar juffrouw Judoca

Mevrouw Judoca Van den Broeck-Weymans met haar klas meisjes in de gemeenteschool in 1917. Voordien gaf ze les in de zusterschool als zuster Angèle. Maar in de naweeën van de bittere schoolstrijd ruilde ze het katholiek voor het gemeenteonderwijs en verliet ze het klooster.

Poserende onderwijzers

Meesters Frans Gooris, Corneel Fannes, Lucien Verlinden, Jan Van den Wijngaert, Eugeen Ceulemans, Remi Van Hertenrijk, Ernest Lenaerts en Jan Fannes. Eén bestuurder en zeven onderwijzers in 1931, de bloeiperiode van de gemeenteschool.

Klas op de dool

Meester Frans Gooris met zijn klas in het werkhuis van de meubelmakerij in het Ruggebroodstraatje. De eigenlijke klaslokalen waren in beslag genomen door het Amerikaanse leger. Zij werkten daar aan de voorbereiding van het Ardennenoffensief. De leerlingen moesten dus uitwijken. Maar er kon pas les gegeven worden in deze ruimte als er een deftige vloer kwam. De oude tegels uit de platgebombardeerde kerk werden hier gelegd. 1945.

Lessen voor het leven

Het 7de en 8ste leerjaar meisjes in de zusterschool in 1945. Voor sommigen de laatste jaren van hun schoolcarrière. Voor meisjes was het toen niet altijd evident om verder te studeren. Hier zie je ze aan de slag met verstelwerk.

Mevrouw in plaats van juffrouw

De kleuterklas van Mw. Ceulemans-Van Hove in de gemeenteschool, 1952. Zij mocht na haar huwelijk blijven les geven. In heel wat sectoren in ons land, zoals het onderwijs of de overheid was het lange tijd zo dat vrouwen die trouwden of een kind kregen, moesten stoppen met werken.

De tweede schoolstrijd zorgt voor nieuwe klassen

Zuster Amelia met het pas opgerichte 1ste en 2de leerjaar in de zusterschool in 1953. Dit klasje was het resultaat van een 2de schoolstrijd in de jaren vijftig, waar zowel het katholieke als het gemeenteonderwijs hun onvrede uitten over een tekort aan betoelaging en leerlingen. De toenmalige pastoor van Muizen wilde niet dat het gemeentebestuur een socialistische meester aannam en steunde de oprichting van nieuwe leerjaren in de zusterschool.

Kleuters op de speelplaats

De 2de kleuterklas met juffrouw Lea Van Dromme in 1960. Wanneer juffrouwen huwden, mochten ze geen les meer geven in de zusterschool. De klasfoto’s uit de jaren zestig beginnen steeds meer te lijken op de foto’s zoals wij ze ook uit ons eigen schoolalbum kennen.

1960

De schoolfotograaf gebruikte in de jaren ’60 wel erg bijzondere attributen voor zijn portretten.

Dit kleutertje voelt zich niet op zijn gemak, zo hoog tussen die 2 bulten.

Ook leraars hebben huiswerk

Huiswerk dat de meesters regelmatig moesten maken op conferentiedagen. Deze tekst dateert van de eerste wereldoorlog en werd geschreven door meester Fannes. Een rode balpen bestond nog niet. Er werd verbeterd met een kleurpotlood. Meester Fannes kreeg een Z.G, dus een Zeer Goed, voor zijn inzicht in de ‘Moderne Opvoedkunde’.

1917

klasfoto in volle oorlogstijd.

Genoten van deze selectie? Zin in meer?

Stuur een mailtje naar boekmuizen@gmail.com of geef een seintje bij Annie Bauweleers: 0475 63 10 46. Dan wordt je op de hoogte gehouden van de volgende publicatie van Heemkundig Genootschap Lemmen Dol: een portrettenboek met daarin tal van markante Muizenaren

Bekijk ook onze andere digitale expo's 'naar school in Mechelen'.

Ook onze collega’s van Visit Mechelen en het Stadsarchief besteden aandacht aan Muizen.

Herkende je jezelf of een oud familielid? Ben je de trotse bezitter van een Muizens scholenarchief? Lemmen Dol heeft een beeldbank met honderden foto’s van Muizen en bewoners, maar is altijd op zoek naar meer. Ook hiervoor mag je Annie Bauweleers steeds een seintje geven: 0475 63 10 46.

Lees onze privacy overeenkomst.