Naar school in Walem

Het schoolverleden van de Mechelse dorpen en wijken in beeld.

Walem kent een lange schoolgeschiedenis. Al rond 1500 was er een eerste school, achter het kerkhof. De pastoor en kapelaan gaven er les in catechismus, lezen, schrijven en Latijn. Het recente schoolverleden start in 1830 met de eerste gemeenteschool. Maar enkele jaren later was de verdeeldheid zo groot dat er niet minder dan vier (kleine) scholen naast elkaar bestonden. Men sprak toen van de ‘kerkuilen’ en de ‘bruguilen’ naar de herkomst van de leerlingen. Toen was er nog geen sprake van studiejaren of klassen, enkel van een ‘hoge’ en een lage’ kant. Waar de jongens werden onderverdeeld op basis van hun leeftijd en kennis.

De Walemse jongensklas aan het begin van de vorige eeuw

Een klasfoto uit 1913 van de jongensschool die huisde in de Koning Albertstraat, in het gebouw tegenover het gemeentehuis.

Een leraar poseert uiteraard met een stapeltje boeken

Een foto uit 1939 met het onderwijzend personeel van de gemeentelijke jongensschool. Van links naar rechts: Gustaaf De Ley, Leopold Tordoir, Marcel Huygelen en Eugeen Nauwelaers.

De kachel als grenspaal tussen de leerjaren?

Klasfoto uit 1942 met meester Smets en de leerlingen van de tweede graad. In dergelijke graadklassen moest de leerkracht zijn aandacht verdelen over twee leerjaren. Elk had zijn eigen helft van de klas.

Kijken naar het vogeltje van tussen twee bulten

De kameel op bezoek in de jongensschool in het midden van de jaren ‘50. Ook toen al werden klasfoto's en individuele foto's gecombineerd.

Spelplezier op de speelplaats

De gemeentelijke jongensschool eind jaren ‘60, zoals vele oud-leerlingen ze zich nog zullen herinneren: met het grote zandplein, ideaal om te knikkeren en te voetballen en ook de lindebomen om verkoeling te zoeken tijdens de warme zomerdagen.

De Walemse meisjesschool in 1925

Een klasfoto van de kleuters in de meisjesschool in 1925. Rechts op de foto zie je de muur van de kapel die later afgebroken werd.

Met de bus op stap. Op schoolreis met de meisjesschool in de jaren vijftig

Schoolreizen zijn niet nieuw. Ook in de jaren ‘50 waren er educatieve uitstappen. Uiteraard ook met een ‘pitstop’ onderweg én om even te poseren voor de foto. Hier zie je de meisjesschool in 1951 onderweg naar de Kempen.

Samen aan het schrobben

Wie heeft er nooit moeten helpen bij het schoonmaken van de schoolbanken? Deze poetsbeurt in de meisjesschool gebeurde na de brand van de kerk in 1952.

Bloemenmeisjes op een zonnige dag

Klasfoto met zuster Mechtildis op de speelplaats van de meisjesschool in de Pastorijstraat, midden jaren ‘60.

Alle juffen op een rijtje

Het voltallige onderwijzend personeel van de meisjesschool poseert ook voor de schoolfotograaf in de jaren ‘60.

Synchroon aan de rekstok

Oefeningen aan de rekken tijdens de turnles in de meisjesschool. Sportkledij tijdens de turnles was toen nog niet de regel.

Iedereen op zijn paasbest (en met ‘beehive’) voor het schoolfeest

Juf Lea en juf Elza in hun mooiste kleedje, vers van de kapper voor het schoolfeest.

Genoten van deze selectie? Zin in meer?

De info bij deze fotoreeks is maar een smaakmaker. Lees meer over de scholengeschiedenis van Walem.

Heemkundige Kring Dr. Croquet in Walem deed nog veel meer onderzoek naar alle aspecten van de geschiedenis van Walem. Ze hebben een eigen website, waar ook een deel van hun artikels te raadplegen zijn: www.heemkundewalem.be/magazine

Bekijk ook onze andere digitale expo's 'naar school in Mechelen'.

Ook onze collega’s van Visit Mechelen en het Stadsarchief besteden aandacht aan Walem.

Herkende je jezelf of een oud familielid? Ben je de trotse bezitter van Walems archiefmateriaal of foto’s? De heemkundige kring is altijd op zoek naar meer informatie over het lokale verleden. Geef een seintje via info@heemkundewalem.be.

Lees onze privacy overeenkomst.