Battel: van kar en boerenpaard naar koets en volbloed

Beestjes in Mechelse dorpen en wijken.

Battelaars waren in het verleden vaak boeren en groentenkwekers. Uitgestrekte landerijen of weiden met grazende koeien waren er niet te vinden. Hier vond je eerder kleinschalige hoeves met velden en weiden die als een lappendeken tussen de Dijle en de Zenne lagen. Echt vruchtbare landbouwgronden waren er schaars. Zegden de Heffenaars en Heindonkenaren niet al spottend dat de klokken werden geluid als de Battelaars een pier in de grond gevonden hadden?

Geen pieren in deze fotoreeks, maar gelukkig waren er op die Battelse boerderijtjes wel enkele typische boerderijdieren te vinden zoals trekpaarden, varkens of geiten. Vanaf de 19e eeuw verhuizen hoge burgerij en adellijke families naar Battel. Die brachten andere dieren met zich mee, zoals sierlijke raspaarden om te flaneren met hun koetsen, en duiven om te houden in imposante duiventillen.

Ook kinderen helpen op de boerderij

Kinderen waren een grote hulp op de boerderij. Naar school gaan was immer nog geen verplichting, waardoor ze op de boerderij een handje konden toesteken.

Verse melk voor iedereen

Één van de dagelijkse taken van een boer was koeien melken. De melk die hij zelf niet gebruikte verkocht hij tijdens zijn dagelijkse melkronde.

Op de foto met de geiten

Geiten en een bok waren niet standaard te vinden op een boerderij in Battel. Niet verwonderlijk dat er daarom een foto is genomen van de geiten op deze hoeve.

Spek- takel op de boerderij

Het grote varken wordt straks een lekkere maaltijd voor de familie op de foto. Eerst wordt het varken vetgemest om het later op de boerderij te slachten.

Trekpaarden verlichten het werk

Het meeste werk op het land gebeurde, ook lang na de komst van de tractor, nog met een paard. Paarden trokken alle mogelijke werktuigen, van ploeg over eg tot deze hooikeerder.

De Battelse “biersteker en zijn paard op ronde

Paarden konden ook voor andere beroepen dan de boer het werk makkelijker maken. Zo gebruikt de Battelse “biersteker” zijn paard en kar om bier van deur tot deur te brengen.

Paarden in processies en stoeten

Voor processies en stoeten werden paarden altijd extra mooi opgetuigd.

Adellijke paarden in Battel

De koetsen van de adellijke families d’Arripe en Empain werden natuurlijk niet getrokken door trekpaarden. Wel door elegantere paardenrassen, die ze meebrachten toen ze zich in de 19e eeuw in Battel vestigden.

Imposante duiventil

Naast een groot koetshuis en een zadelmaker mocht een imposante duiventil zeker niet ontbreken op het land van familie Empain. Want het houden van duiven stond in die periode erg hoog in aanzien.

De zogende leeuwin van Battel

Bij het kasteel van Empain hoorde natuurlijk ook een boerderij met de nodige beesten. Maar daar hield het niet op. De baron versierde zijn domein ook met exotische dieren, weliswaar in steen. Of zoals deze zogende leeuwin in gewapend beton.

Genoten van deze selectie? Zin in meer?

Deze fotoreeks is maar een smaakmaker.

Battel in Beeld verzamelt nog veel meer beeldmateriaal over Battel. Ze geven geregeld een live presentaties. Neem zeker een kijkje.

Herkende je jezelf of een oud familielid? Ben je de trotse bezitter van Battelse beelden? Battel in Beeld is altijd op zoek naar meer informatie over het lokale verleden. Geef een seintje via battelinbeeld@gmail.com

Ook onze collega’s van Visit Mechelen en het Stadsarchief besteden aandacht aan Battel.

Lees onze privacy overeenkomst.