Heffen: Koetjes en kalfjes of paarden en duiven?

Beestjes in Mechelse dorpen en wijken.

Ook Heffen is een echte landelijke gemeente, met vruchtbare grond langsheen de Zenne. Dat zie je ook aan de grote hoeveelheid paarden in deze fotoreeks, die tot heel recent zelfs nog gebruikt werden op het land.

Paard op zijn zondags

Geen werk aan de winkel, hier wordt trots en in het zondagse pak geposeerd naast het paard.

Klaar voor het werk

Zoals in alle landelijke gemeenten rondom Mechelen, was het paard quasi onmisbaar voor het werk op het land. Hier trekt het een maaimachine.

Niet alleen voor mannen

We stellen ons duivenmelkers altijd voor als de typische man met de stofjas. Maar ook de dames staken vaak een handje toe. Deze vrouw staat klaar met de mand met duiven.

Mooi opgetuigd voor de stoet

Paarden werkten op het land, maar hadden ook andere ‘zondagse’ taken. Zo waren ze altijd present in de jaarlijkse processie te Heffen.

Gewone huisdieren zijn er ook!

We hebben het in deze reeks al zo vaak over werkdieren gehad, dat we de ‘gewone’ huishond bijna zouden vergeten. Deze Heffenaar is in de jaren zestig op stap met zijn honden, maar het zien er niet direct schoothondjes uit.

Intiem moment

De warme band tussen dieren en eigenaars lees je vaak af aan de foto’s. Ook voor dieren de we vaak als ‘minder aaibaar’ inschatten. Deze duivenmelker koestert zijn duif in een speciaal op foto vastgelegd moment.

Voorvaderlijke nostalgie

De persoonlijke toets in deze fotoreeks: het erf van de grootouders van verzamelaar David Wellens, met kippen en duiven.

Jaarmarkt in Heffen, 1982

Koeien mochten in deze reeks niet ontbreken, hier netjes op een rij in de Brouwerijstraat, klaar voor de keuring op de jaarmarkt.

Paardenliefde in Heffen gaat van vader…

Alfons Keuleers met zijn boerenpaard in 1976.

op zoon … (en eigenlijk zelfs tot op kleinzoon)

Jan Keuleers doet het boerenpaard de holster aan. Net als zijn vader ploegde hij het land om met een boerenpaard, tot ver in de jaren negentig. Zoon Tim (die deze foto’s aanleverde, maar niet zelf te zien is) heeft de liefde voor paarden overgeërfd, maar houdt ze nu gewoon als hobby.

Genoten van deze selectie? Zin in meer?

Deze fotoreeks kon getoond worden dankzij de inspanningen van lokale verzamelaar David Wellens.

David is altijd op zoek naar meer informatie over het lokale verleden van Heffen. Dus … Herken je jezelf of een oud familielid op deze foto’s? Bezit je zelf nog ander beeldmateriaal? Geef zeker een seintje aan David op david.wellens@hotmail.com

Ook onze collega’s van Visit Mechelen en het Stadsarchief besteden aandacht aan Heffen.

Lees onze privacy overeenkomst.