Hombeek: dorp van Sinte-Mette op zijn paard

Beestjes in Mechelse dorpen en wijken.

Hombeek werd lang gekenmerkt door ruig bos en moeras. Weinig opvallende dieren duiken hier op. Eentje steekt er met kop en schouders tussenuit : het paard! Na de eerste Wereldoorlog werd Hombeek vooral bekend door zijn bloemkoolteelt. Op zich geen ‘beestige’ teelt, maar al die bloemkolen werden wel, torenhoog opgestapeld, met paard en kar naar de bloemkoolmarkt gebracht.

Paarden trekken karren met kolen, met huisvuil, of ze vervoeren mensen op plechtige feesten of inhuldigingen. Ze zijn sterk vertegenwoordigd in Hombeek. Misschien daarom ook dat het dorp al bijna veertig jaar heuse paardenwijding heeft. Of ligt de link bij de kerk, gewijd aan Sint-Maarten, de heilige die, zittend te paard, zijn mantel deelde met een bedelaar?

Pastoor met paard

Begin vorige eeuw werd pastoor De Bruyn feestelijk ingehaald met paard en kar.

Bloemkoolparade te paard

Bloemkoolteler Miel Stevens trekt met zijn vrouw Colette met paard en kar naar de markt.

Express-levering in het centrum, … te paard

Hombeek, was ook leverancier van bloemkolen voor het centrum van Mechelen. Hier arriveren kar en paard met een lading bloemkolen in de Keizerstraat.

Feestelijk opgetuigde paarden

Viering van het gouden huwelijksjubileum van Hombekenaar Heinke Buelens en zijn vrouw Colette in 1939.

Op doortocht met paard en hebben en houden

Rondreizende volkeren trokken kort na de tweede wereldoorlog ook door Hombeek op weg naar een beter bestaan.

Hond als werkpaard

Voor kleinere vrachten werden ook honden gebruikt als lastdier. De foto toont Gust Soli met zijn hondenkar kort voor of na de tweede wereldoorlog..

Paarden in overheidsdienst

Edward Van Rompay, alias “Lange Warre”, was als huisvuilophaler in loondienst van de gemeente. Zijn ophaalronde deed hij uiteraard met paard en kar.

Hombeek en de paardenwijding

Het zegenen van paarden en alle soorten huisdieren gecombineerd met de Sinte-Mettestoet is een traditie die de Hombekenaars graag in stand houden. Ook in 2013 krijgen de dieren een zwaai van meneer pastoor zijn wijwaterborstel.

Sinte Mette te paard

De Sinte-Mette-dierenzegening en paardenommegang wordt al tientallen jaren mee georganiseerd door Hoembeka. Een sfeerbeeld uit 2017.

Genoten van deze selectie? Zin in meer?

Via deze pagina blijf je op de hoogte van alle acties en verhalen van Hombeek: www.hoembeka.be

Hoembeka is altijd op zoek naar meer informatie over het lokale verleden. Dus, herkende je jezelf of een oud familielid op deze foto’s? Ben je de trotse bezitter van nog meer Hombeeks materiaal? Geef een seintje aan Hoembeka-voorzitter René Schelkens via 015 41 55 15 of rene.schelkens@telenet.be

Ook onze collega’s van Visit Mechelen en het Stadsarchief besteden aandacht aan Hombeek.

Lees onze privacy overeenkomst.