Leest: Dieren voor het werk, voor de sport of als hobby

Beestjes in Mechelse dorpen en wijken.

Leest is van oudsher een landbouwersdorp langs de Zenne, niet zo veel verschillend van Hombeek of Heffen. Maar het intense gemeenschapsleven en de vele vrijetijdsverenigingen zijn de trots van de Leestenaren. Dat zie je ook in deze fotoreeks.

1884

Vindingrijk met beestjes

De paarden mochten dan wel aangeslagen zijn door de Duitse troepen in 1944, dat hield de Leestenaars niet van hun werk. De os Johnny – is zijn Engelse naam een lange neus naar de Duitsers ? – was een waardige vervanger aan de ploeg.

Melkboer op ronde

De Leestse melkboer Louis Polfliet leverde, met paard en kar, melk tot in Brussel . Hij reed tot de ‘ Statie van Leest ‘ en stapte met zijn melk op de trein. In Brussel verdeelde hij zijn koopwaar.

Bieten, torenhoog gestapeld

Bloemkolen in Hombeek, bieten in Leest. Wat de inhoud ook mocht zijn, het paard trok de volgeladen kar voor zijn baas.

Schaapjes op het droge – ca. 1980

Dit schaapje staat veilig en droog en komt even fotogeniek door het raampje piepen in de Juniorslaan in Leest.

‘s mans beste vriend … - ca. 1985

Leestenaar Janneke Geerts bij zijn twee lievelingen.

Paarden bij de jeugdbeweging

Deze Chirloleider verwende zijn jonge leden door ze met paard en kar op te halen, dat is vast een stuk minder lastig dan een zware dagtocht.

Met bloemetjes versierde paarden

Hoe kan je een honderdjarige beter vieren dan met een mooi versierd paard ? In 1980 viel honderdjarige Stanne Van den Broeck die eer te beurt met een heuse stoet door het dorp, waar deze mooi opgetuigde trekpaarden en hun hooiwagen deel van uitmaakten.

Geitjes als troeteldier

Niet alle dieren in Leest zijn er om te werken. Leestenaar Toon Lamberts hield er in de jaren ’80 een mini-boerderij op na, vooral voor de ontspanning na zijn werk. En naast een moestuin vol groenten, wat kippen, konijnen en een varken, waren ook deze geitjes van de partij.

Pensioenpaardjes

Als je een schoolhoofd een gepast afscheid wil geven, dan doe je beter met een paardje, dan met paard 😊 Pensioenfeest van Juf Paula te Leest.

Posse Leest

Wie Leest zegt, zegt jaarmarkt Posse Leest. Al vele jaren is het tijdens het Paasweekend in Leest over de koppen lopen. Of moeten we hier zeggen: over de dikbillen?

Genoten van deze selectie? Zin in meer?

Deze fotoreeks is maar een smaakmaker.

Leest Geweest verzamelt nog veel meer beeldmateriaal. Ze werken ook geregeld aan tentoonstellingen. Neem zeker ook een kijkje op onze Facebookpagina of op Kronieken van Leest.

Herkende je jezelf of een oud familielid? Ben je de trotse bezitter van een Leests scholenarchief? Leest Geweest is altijd op zoek naar meer informatie over het lokale verleden. Geef een seintje aan leestgeweest@gmail.com.

Lees onze privacy overeenkomst.