Muizen: het dorp van Planckendael toont eigen beestenboel

Beestjes in Mechelse dorpen en wijken.

Muizen staat voor velen synoniem met Planckendael. Gestart als “vakantieverblijf” en kweektuin voor de Antwerpse Zoo, trekt het park intussen al heel wat jaren voluit de wereldkaart en lokt het tienduizenden bezoekers met zijn leeuwen, apen, pinguïns en andere exoten. Maar het dorp van Muizen zelf moet hier niet onderdoen. Deze fotoreeks toont een selectie van de lokale dierenpracht.

Duivensport in Muizen - 1910

“Duivenmelkers” zo noemen we de mensen die deelnemen aan de duivensport. Op deze foto zie je de uitslag van de wedstrijd. De jongeman rechts op de foto, op zijn blote voeten, is dikke Zip, . Tijdens de wedstrijd was hij de loper voor een duivenmelker. Hij moest de ring van de aangekomen duif zo vlug mogelijk naar het café brengen, waar de constateur stond die de vliegtijd van de duif weergaf.

Een vaak gebruikt vervoersmiddel – vóór 1918

De familie Van Herterijck en knechten genieten van hun middagpauze op het land. Daar gebracht door paard en kar. Het paard dat de kar trekt is mager, zou het honger geleden hebben tijdens de Eerste Wereldoorlog?

De hondenkar van Van den Eynde – jaren ‘30

Broodrondes werden vaak gedaan met een kar getrokken door een hond. De kleinzoon van bakker Van den Eynde zit achterop op de triporteur die het brood rondbrengt. Naast hem zie je de hond die mee de kar moet trekken.

Hard werk op het veld – jaren ‘40

Trekpaarden werden gebruikt om alle mogelijke soorten landbouwwerktuigen aan te drijven. Hier zie je Florent Van den Eynde samen met zijn zoon het land bewerken, dat ze pachten in Muizenhoek.

Koeien melken op de Bonheidensteenweg – jaren ‘50

Deze boerin melkt haar koe zittend op haar knieën. Melken met de hand was behoorlijk arbeidsintensief.

Poseren met prijsbeest – jaren ‘50

‘Boerre’ Peeters, zijn vrouw Irène en haar familie poseren trots met hun koe. In de achtergrond zie je nog de muur van de indrukwekkende stal die ze huurden van het Muysenhuis. Er was genoeg ruimte voor zeker 40 paarden.

Muizen in Rouw - 1951

De somberheid op de foto is niet zonder reden. Dit paard is opgetuigd met rouwattributen voor de begrafenisstoet van Constance Van Hoof, uitbaatster van het Brughuis.

Wapitiherten in Muizen - 1957

In 1957 was Zoo Planckendael al te vinden in de buurt van Muizen. Theodoor Buelens (midden) was er een verzorger. Met zijn familie bezoekt hij op deze foto de Wapitiherten, oorspronkelijk bewoners van Noord-Amerika en Azië.

Polle en beenhouwer Ceuleers – jaren ‘50

Beenhouwer Ceuleers met Polle, een goed vetgemest rund uit de tijd dat de dieren nog een naam kregen en genoeg plaats hadden om te bewegen.

De eerste vos wordt gevangen in Muizenhoek - 1969

De jager poseert trots met zijn vangst. Deze vos is geen gevaar meer voor de kippen van Muizenhoek.

Genoten van deze selectie? Zin in meer?

Dan kan je de meest recente publicatie van Heemkundig Genootschap Lemmen Dol bestellen: Muysen, Portret van een dorp. Het boek telt 285 bladzijden en schitterende foto’s en kost 25 euro. Wie graag een exemplaar wil, kan een mailtje sturen naar boekmuizen@gmail.com.

Ook onze collega’s van Visit Mechelen en het Stadsarchief besteden aandacht aan Muizen.

Herkende je jezelf of een oud familielid? Ben je de trotse bezitter van een meer Muizens beeldmateriaal? Lemmen Dol heeft een beeldbank met honderden foto’s van Muizen en bewoners, maar is altijd op zoek naar meer. Ook hiervoor mag je Annie Bauweleers steeds een seintje geven: 0475 63 10 46.

Lees onze privacy overeenkomst.