Walem: Dieren tussen stad en dorp

Beestjes in Mechelse dorpen en wijken.

Van alle dorpen en wijken zie je in de fotoreeks van Walem de meeste ‘stedelijke’ dierenplaatjes. De ligging langs de steenweg naar Antwerpen en langs de Nete en Dijle creëerde welvaart door passage en handel. Én zorgde er voor dat heel wat foto’s zich in een meer stedelijke context of langs een grote baan afspelen.

Paardenkracht

Walem was vroeger bekend voor zijn hooi, vooral in Battenbroek werd er veel hooi gemaakt, dat bestemd was voor de paarden in de haven van Antwerpen. Op de foto een lege hooikar, normaal ligt het hooi hier torenhoog opgestapeld.

Vier heemskinderen aan het oefenen?

Vier jongens, samen op één paardenrug tijdens een middagje bij de jeugdbeweging. Zouden dat de vier heemskinderen kunnen zijn die oefenen op het Ros Beiaard?

Antwerpen-Mechelen-Brussel, aller-retour

De route Antwerpen-Brussel is een van de oudste en nog steeds een van drukste assen van ons Belgisch spoorwegnetwerk, maar je zou haast vergeten dat dit traject ook te paard werd afgelegd. Het paard werd wat later vervangen door de stoomtram.

De hoogste stapel

Het paard staat vertrekkensklaar, het hooi hoog opgestapeld op de wagen.

Parkeermeter tijdig bijgevuld?

Vandaag is de parkeerstrook hier ingenomen door het autoverkeer, en weet je dat je tijdig de meter moet bijvullen, maar begin vorige eeuw stonden paarden en chauffeur hier nog gemoedelijk te wachten op hun volgende rit. Een jubileum of een trouw ging telkens gepaard door een optocht met koets en paard door heel de gemeente.

Niet alles loopt altijd op rolletjes, soms wordt er ook gegleden.

Niet alleen de Kerstman, ook deze Walemnaars laten zich vervoeren per slee. Een ideale oplossing wanneer alle verkeer stokte door de overvloedige sneeuw.

Koe in de spotlight

Trots poseert deze boer in Battenbroek met dit fraaie exemplaar van zijn veestapel. Op de achtergrond zie je de grasdrogerij.

Hop Geitje Hop!

Zelfs deze geit ontkomt er niet aan. Elk dier, groot of klein, kon in het verleden ingelijfd worden als last, werk- of trekdier.

Genoten van deze selectie? Zin in meer?

Deze fotoreeks is maar een smaakmaker.

Heemkundige Kring Dr. Croquet in Walem deed nog veel meer onderzoek naar alle aspecten van de geschiedenis van Walem. Ze hebben een eigen website, waar ook een deel van hun artikels te raadplegen zijn: www.heemkundewalem.be/magazine

Ook onze collega’s van Visit Mechelen en het Stadsarchief besteden aandacht aan Walem.

Herkende je jezelf of een oud familielid? Ben je de trotse bezitter van Walems archiefmateriaal of foto’s? De heemkundige kring is altijd op zoek naar meer informatie over het lokale verleden. Geef een seintje via info@heemkundewalem.be.

Lees onze privacy overeenkomst.